– Reporternes store skrekk

FOTO: Se og Hør

Publisert 22.02.2007 (LM – Retrospektiv reporter Svein-H. Strand) Han var en høflig, smilende og lynkjapp ung reporterspire fra Moss som jeg stadig måtte fôre med nye oppdrag. – Har du noe mer, har du noe mer, lød det dagstøtt fra pulten bortenfor en redaktør som hadde nok med å fôre typografer som hele tida skreik etter mer ferdigredigert stoff å ta videre i produksjonslinja.

I en travel periode som nesten ble permanent var han redaksjonens høyst tiltrengte ekstrahjelp i den ukentlige næravis-prærieblekka Vestby Avis som åtte av ti husstander i kommunen leste fast, tenk dét.

I dag beskrives han, av en frafallen og bokskrivende kollega, som “reporternes store skrekk“.

Vi snakker om Bjørn G. Tvare, G. for Guttorm, assisterende redaktør i – skal vi for anledningen si person-avsløringsbladet Se og Hør. Som nå er rimelig mye og hardt avslørt selv.

Om vi da skal tro det som står i boka til den tidligere reporteren der, Håvard Melnæs: ”En helt vanlig dag på jobben”.

VELDIG ÆRLIG OG FAGLIG SVÆRT STERK

– Selv om jeg har hatt mine konflikter med ham, framstår han faglig som svært sterk. Han har gått Se og Hør-skolen. Tvare er veldig ærlig, og sier sin hjertens mening, enten du er kong Salomo eller Jørgen Hattemaker.

Det sier tidligere frilanser i Se og Hør, Geir Bjarte Hjetland, til VG.

Tidligere Se og Hør-reporter Thomas Olsen – nå reportasjeleder i TV2 Interaktiv – leverer denne karakteristikken av mossingen:

– Tvare elsker TV og TV-kjendiser og har full oversikt på dette området. Men han har noen ganger kanskje litt urealistiske forventninger til hva man kan forvente seg av de utegående reporterne.

Mon det, herr Olsen! Tvare har altså også gått Vestby Avis-skolen, i likhet med flere nå høyt på strå-folk i pressen, og vært utegående lynvinge her i vårt, vårt eget, nærmiljø. Så han vet hva som kan presteres og leveres, serru!

Soldaters resultater i felten skal ikke undervurderes når man senere i karrieren bærer offisersgrad i redaksjonelle hjemmestyrker.

Bladet Se og Hør har et problem. Dette uansett om halvparten av det som skrives i boka ikke er sant i det hele tatt – slik en kilde som står bladet svært nær faktisk hevder overfor Lokalmagasinet.no. Dét er det overveiende sannsynlig at assisterende redaktør Tvare ikke har – et problem, altså.

Ja, om han holder ut til den verste støyen har lagt seg og folk fortsetter med å kjøpe blekka og nekte for at de leser´n, så fyker han minst ett trinn opp i redaksjonshierarkiet. Til redaktør eller assisterende sjefredaktør. Og tilsvarende i lønn. Allerede i 2005 var lønna hans på 1,3 millioner. Som én av to assisterende for redaktør Trond Stensåsen.

Ikke så verst for en som har slitt stolene i den ukentlige næravisa Vestby Avis – gamle Vestby Avis, for all del – i Asolagården i Støttumveien. Godt mer enn de 60 kroner timen, eller deromkring, som undertegnede signerte for på timelistene hans. Pluss kjøregodtgjørelser uten fartsbøter, enda det gikk så det grein både ute og inne bak skrivemaskina.

Kanskje burde vi hatt ham utegående i og rundt rådhuset på avsløringsbeite i disse kommunalturbulente granskningstider i Vestby? Dét kunne blitt noe annet enn dagens småtantete kommunalreportasjer som avføder flere spørsmål enn svar, og det i rask rekkefølge så vi til slutt blir helt tommelomske og ikke engang husker hva vi stemte ved siste valg!

Eller om vi stemte i det hele tatt, forsåvidt, forrige gang det var lokalvalg. Ja, om det kanskje var en av de mange andre gangene etter krigen John Arne Kjenn fra Kjenn sto på lista til Senterpartiet. Kanskje at det var da vi gikk og stemte på et parti vi ikke husker hva var, bare at Kjenn og mange andre vi kjenner blant de nynominerte i 2007, sto på listene.

Om Tvare kunne glemme millionlønna, så gikk det kanskje an å få ham tilbake til prærien – en gang før kruttet er brukt opp.

En helt vanlig dag på jobben, det kan være så mangt, vet du.

Hits: 172